Pyo.se https://www.pyo.se Tue, 27 Sep 2022 15:15:56 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 De bästa redigeringsapparna för foto https://www.pyo.se/de-basta-redigeringsapparna-for-foto/ Wed, 17 Jun 2020 05:30:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=87 I dagen samhälle sker allt mer av marknadsföring och profilering på nätet och via sociala medier. Egentligen spelar det ingen roll om det rör sig om privata bilder eller bilder som behövs för din affärsverksamhet, alla foton kan bli bättre och skadas inte av att redigeras litegrann. Vill du redigera dina foton så finns det flera sätt att göra detta på. Du kan ladda över fotona till din dator och utföra redigeringen i datorbaserade program eller, ännu smidigare, göra det direkt i din telefon.

De bästa redigeringsapparna för foto

De flesta redigeringsverktyg finns tillgängliga som gratis appar som du kan ladda ner till din mobil eller andra enheter om så önskas. Denna lösning är väldigt smidig då det innebär att att du har dina redigeringsverktyg nära till hands. Gillar du att ta bilder och visa upp dem så bör du definitivt ladda ner dessa appar. Tycker du dessutom om utställningar av fotografier och konst bör du besöka hemsidan villanytt.se. Här kan du nämligen läsa mer om olika konstutställningar och vernissage.

Redigeringsverktyg direkt i din mobil

Det finns en uppsjö redigeringsappar du kan ladda ner och det gäller att hitta de bästa. Vi har testat redigeringsappar och här presenteras de som vi gillar bäst. En bra introduktionsapp är VSCO som är användarvänlig och har filter som gör bilderna snyggare på ett kick. Afterlights app har 15 verktyg som kan förvandla den mest vardagliga bild till ett konstverk. Vill du ta bort objekt från dina bilder så bör du kolla in TouchRetouch, en app som låter dig markera och avlägsna objekt med ett knapptryck.

Alla proffs redigerar

Många tyckare menar att vi lever i en för redigerad värld där bara den vackra framsidan visas och de fördömer i samma andetag detta förhållningssätt. Men du skall inte skämmas för att redigera dina bilder, Faktum är att alla professionella fotografer redigerar och förbättrar kvaliteten på de bilder de tar. Detta är inte att skönmåla verkligheten utan snarare att leverera bilder som kunder eller betraktare uppskattar och kan njuta av. Naturligtvis skall redigeringen inte överdrivas, men att göra små förbättringar är helt acceptabelt.

]]>
Vad jag gör på min fritid https://www.pyo.se/vad-jag-gor-pa-min-fritid/ Mon, 08 Jun 2020 17:40:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=84 Som de flesta vet vid det här laget så gillar vi båda att resa och hitta nya platser att både uppleva och fotografera. Min fritid är otroligt viktig för mig och jag har därför sett till att skaffa mig ett jobb där jag inte behöver ha varken måndagsångest eller överhypad fredagslycka för att jag ska slippa jobbet några dagar. När jag väl är ledig har jag ett flertal smultronställen att besöka, och allra oftast har jag med mig en kamera, det ska jag inte sticka under stolen med.

Vad jag gör på min fritidPå min fritid gillar jag att uppleva olika platser, helst genom en lins. Jag har alltid kameran hängandes runt halsen och försöker föreviga det jag upplever i den mån jag kan. När jag inte åker iväg och reser kan jag däremot tycka att det är skönt att falla in i en helt annan behaglig värld – nämligen spelets värld. Jag tycker det är allra smidigast att spela på ett casino utan registrering eftersom jag inte gillar att binda upp mig eller lova bort min tid till något.

Upplev olika världar på din fritid

När man kommer till nya, vackra platser är det nästan mer regel än undantag att man tar fram någon form av kamera eller telefon för att föreviga det man upplever. Det krävs ingen mästerfotograf för just detta beteende. Även om jag som fotograf kanske inte är den bästa personen att uttala mig om just detta vill jag ändå tipsa er om att ibland lyfta blicken och se er omkring. Titta på dina nära och kära samt den fantastiska omgivningen – mer utanför än i linsen!

Lyft blicken!

Att lyfta blicken blev jag varse om när jag gick upp på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, med min familj. Efter att ha vandrat i timmar och vi äntligen kom upp var jag och mina syskon givetvis snabba upp med kameran. Vi var på toppen i någon kvart för att sedan gå ner igen. När vi var påväg ner kommer vi på oss själva att vi inte alls har sett något från toppen, men att kameran hade perfekta bilder. Vi hade alltså tittat mer genom linsen än ut i verkligheten.

]]>
Skolfotograferna – en mystisk yrkeskategori https://www.pyo.se/skolfotograferna-en-mystisk-yrkeskategori/ Wed, 27 Sep 2017 12:30:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=40 Är det verkligen bara jag som har funderat över vad skolfotografer gör resten av året? Vi råkade komma in på ämnet under lunchrasten på jobbet, eftersom det hade erbjudits fotografering i en kollegas skola. Jag försökte skoja till det om att de kanske går i ide eller något, men ingen nappade. Så nu när jag känner mig så där ensam med mina tankar känner jag att jag måste få dela med mig dem här istället.

Om vi tänker oss att skolorna behöver några veckor på sig för att komma igång på hösten, så är vi redan en bit in i September när skolfotografens högsäsong startar. Den pågår sedan på sin höjd under ca fyra-sex veckor, sedan då? Jag har svårt att tänka mig att alla fotografer som flänger land och rike runt är inblandade i framkallning, redigering, utskick etc. Så var tar alla skolfotografer vägen?

I och för sig så finns det ju några få utbildningar som startar runt nyåret, så där kanske behövs någon fotograf, men det måste vara en bråkdel av alla. Sedan har vi när det är avslutningsdags på våren. Då tar man ju  dels foto av studenterna som går ut gymnasiet, och på senare år har traditionen att fotografera även de som går ut nian spridit sig. Till alla betalande föräldrars stora förtret givetvis, men visst måste det vara kul för dem att ha en katalog med alla de som slutade skolan samtidigt.

När jag var liten vet jag att vid något tillfälle blev vi erbjudna att ta foto i en butik av en kringresande fotograf, men när jag tänker på det är det många år sedan jag såg den typen av fotografer ute i butiker.

Alltså har vi huvuddelen av alla skolfotografers sysselsättning kvar. Kan det vara så att de är säsongsarbetare hela året? De kanske åker och plockar disk på en medelhavsö under sommaren, eller så jobbar de i en kiosk på en camping eller på stranden. På vintern är de förmodligen skiduthyrare eller liftvakt  i svenska fjällen eller Alperna.

Eller är det kanske så att huvuddelen av alla skolfotografer är ”riktiga” fotografer egentligen. De kanske plötsligt upphör med sin ordinarie verksamhet som att plåta modeller, produkter eller natur, för att under några hektiska veckor flacka runt på skolor och fotografera allt från snoriga förskolebarn till bångstyriga gymnasieelever? Det låter väl verkligen som en glamorös tillvaro?

Svaret lär jag väl få fortsätta grunna på, eller så får jag helt enkelt ringa något av de företag som fotograferar skolfoto.

]]>
Photoshop – magin bakom den perfekta bilden https://www.pyo.se/photoshop-magin-bakom-den-perfekta-bilden/ Wed, 20 Sep 2017 16:30:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=51 Har du någonsin stirrat på ett proffs bilder, och tänkt att de är så mycket bättre än dig? En stor del ligger faktiskt i redigeringen, följ med!

Photoshop - magin bakom den perfekta bildenDet finns otroligt många olika sätt att bättra på en nästan perfekt bild i photoshop, och ett inlägg kan knappast täcka alla. Det bästa sättet att lära sig alla genvägar och magiska trick är att prova sig fram de flesta gånger, då det finns ett tiotal olika sätt att göra allt på. Det gäller att hitta vad som passar just dig. Vi valde att fokusera på några av de mest grundläggande funktionerna inom bildredigering den här gången. Kanske kommer ett mer ingående inlägg senare, som har ett annat fokus. Nu kör vi grunderna!

Klonstämpeln

Ett av de mest användbara verktygen när du försöker retuschera en bild på ett så naturligt sätt som möjligt är klonstämpeln. Det här använder du när du vill härma en färg eller en textur någon annanstans på bilden. Du väljer helt enkelt det område du vill kopiera genom att hålla ner [alt] och klicka på ursprunget, och sen fungerar det som en pensel att måla med var som helst. Viktigt att tänka på är att du måste vara i samma lager, så se till att vara noggrann. Du kan nämligen inte bara kasta lagret om det blir fel.

Smart lagningspensel

Den smarta lagningspenseln erbjuder ungefär samma effekt som klonstämpeln, men är betydligt smidigare. Det här är så nära automatisk redigering som du kommer. Du behöver enbart markera ett område, så kommer photoshop att läsa av omgivningarna och själv analysera hur området du valt borde se ut. Det här är väldigt praktiskt om du snabbt vill ta bort till exempel skavanker på en person, eller en oönskad distraktion på en klarblå himmel. Ju simplare omgivningen är desto bättre fungerar verktyget.

Oskarp lagermask

Drömmer du om ett perfekt skärpedjup i dina bilder, men får inte riktigt till det? I så fall är en oskarp mask perfekt för dig. Du väljer helt enkelt bakgrunden eller förgrunden på din bild och skapar en lagermask. Efter det behöver du bara gå in i lager-menyn och skapa en oskarp mask, exempelvis den som kallas ”gaussian blur”. Efter det kan du själv bestämma hur oskarp du vill att området ska vara. Det här går även att göra manuellt med verktyget ”oskärpa”, men detta blir lätt ojämnt om du försöker täcka ett större område.

]]>
Varför jag aldrig satsar på att bli proffs https://www.pyo.se/varfor-jag-aldrig-satsar-pa-att-bli-proffs/ Thu, 14 Sep 2017 22:00:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=45 Jag tycker väldigt mycket om att fotografera, men har tyvärr ingen tro på att det skulle vara möjligt att ha fotograf som yrke. Lite känns det väl som med telegrafyrket, att fotografyrket i framtiden kommer bli något som bara är historiskt, och lite lustigt att tänka på att det gått att jobba med.

Gamla och nya kameror

Jag tycker att alla kameror har en viss charm i sin teknik. De senaste digitala sysemkamerorna är ju fantastiska i hur mycket skärpa man kan få i bilden, och de objektiv som finns är faktiskt sanslöst bra. De fortsätter säkert att utveckla kamerorna, men samtidigt känns det svårt att föreställa sig att det kan bli mycket bättre än det redan är nu. Det är en fröjd att få fotografera med en så bra teknik. Det krävs ju lite av en själv också, men inte är det svårt att få till bra bilder.

Med äldre och analoga kameror är det annorlunda, där bjuder inte själva kameran på så mycket, utan mycket mer hänger på en själv. Jag tar sällan lika bra foton med dem, men det är något som tilltalar mig med att de är lite svårflirtade. Det är också något visst med att man inte får se meddetsamma hur bilden blev, utan måste ta slut på rullen och gå hem till mörkerrummet. När de framträder i de olika baden där finns det en förväntansfull och pirrande känsla som jag aldrig får när jag använder digitalkameror. Visst, man ser inte lika bra på displayen som sen när man sätter sig och går igenom bilderna i datorn. Men att inte ens vara säker på om man fått till en ok bild, det händer ju inte med en digitalkamera.

Förväntan

Jag tror ibland att vi tappat bort värdet av förväntan. Allt går så himla snabbt, vi får upp bilderna samma sekund som vi tar dem, och med nästan allt annat är det också så. Men jag tror att väntan kan vara något bra, som att det höjer stämningen och känslan. Bilderna känns som presenter när man väl får se dem sen. Ja, åtminstone om de blir lyckade.

Båda vi som har bloggen brinner verkligen för fotograferandet, och på ett sätt känns det trist att inte kunna tro på fotograf som ett möjligt yrke. Jag hade ju tyckt att det var så roligt att få ägna mig åt det jag älskar hela dagarna. Fast hela helgerna får väl räcka, och det är inte så illa det heller.

]]>
Porträttfotografer; finns de fortfarande? https://www.pyo.se/portrattfotografer-finns-de-fortfarande/ Thu, 07 Sep 2017 18:30:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=36 Porträttfotografering är en gammal konstform som har en högtidlighet över sig. Det sägs att det äldsta fotografiet med en människa som objekt är från Paris år 1838. Bilden är tagen av Louis-Jaques-Mandé Daguerre. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med stora steg och idag är de flesta sina egna fotografer tack vare de smarta telefonerna. Betyder detta att antalet porträttfotografer har minskat?

Porträttfotografernas roll idag

De smarta telefonerna följer med oss vart vi än går och eftersom de flesta numera har en helt okej inbyggd kamera är det enkelt att tro att de professionella porträttfotograferna inte längre behövs. Det går att göra en liknelse med spelbranschen där mobiltelefonerna knappast har underlättat för Svenska spel. Spelarna kan istället enklare och snabbare komma åt ett nätcasino genom sin mobil. Läs gärna mer om detta på casinosanningar.se Dock finns det de som menar att så inte alls är fallet. Med den nya tekniken ökar istället antalet porträttfotografer tack vare att kameran alltid finns tillgänglig. Då ser de flesta skillnaden mellan en hobbyfotograf och en professionell sådan. Många hobbyfotografer har inte lärt sig hur man ställer in skärpan, djupet eller fångar ögonblicket. Detta gör menar vissa, att marknaden för yrkesfotografer inte är hotad. 

Det analoga kommer tillbaka

Kommer du ihåg hur det var att vänta upp till en vecka på framkallning av dina bilder? Spänningen att se hur korten blev och känslan av att minnas tillbaka var något speciellt. Idag väntar vi inte, vi ser direkt vilka kort som blev bra och vilka som ska raderas på direkten. Korten förvarar de flesta av oss på mobilen eller i datorn. När det är något speciellt som ska bevaras gäller dock fortfarande i många fall porträttfotografering av yrkesmän. Vid bröllop, student, dop och andra högtider vill man satsa på kvalitet och kanske till och med att fotot ska vara i svartvitt. Om ett kort ska bevaras till eftervärlden bör man faktiskt hellre satsa på svartvitt än färg eftersom färgerna bleks lättare. Det finns de yrkesfotografer som menar att den analoga tekniken kommer igen men först om tio år. De menar att det kommer att bli en saknad efter familjebilderna som förr var vanliga att ta exempelvis vart annat år. Då kommer det också att uppstå ett behov av utbildade fotografer som kan fototekniken och som värnar om hantverket. 

De flesta tror alltså på att yrkesfotograferna inom porträttbilder inte kommer att dö ut utan att de istället går en ljus framtid till mötes. Om några år vet vi.

]]>
Från målning till foto – porträtt, stillbilder mm https://www.pyo.se/fran-malning-till-foto-portratt-stillbilder-mm/ Mon, 04 Sep 2017 16:00:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=26 Att avbilda har människan kunnat i årtusenden. Men att exakt avbilda en person eller ett objekt kunde man inte förrän kameran kom i bruk. Målningar av mästare i all ära, det är konst både förr och nu men idag finns även fotokonsten som kan vara ack så skön. Dessutom kan ett digitalt foto bearbetas i datorprogram vilket suddar ut gränserna och vidgar vyerna. Man kan vilseleda med fotokonst på ett sätt som annars bara är förbehållet trollkarlar.

Sedan när kunde man ta foton med kamera?

Man kan säga att kamerans egentliga historia är omkring 200 år gammal. Det idag äldsta bevarade fotografiet togs omkring 1826 eller 27 av Joseph Nicéphore Niépce och utgörs av en suddig bild på ett tak. Skapelsen heter ”Utsikten från fönstret i Le Gras”. Visserligen hade något som kunnat kallas foton skapats redan på 1700-talet genom användande av silvernitrat men dessa förblev inte beständiga. Ordet kamera kommer från latinets camera obscura som har betydelsen mörkt rum. Ett bättre resultat genomfördes av en annan fransman drygt 10 år senare, Louis Jacques Mande Daguerre som förevigade en bild på en kopparplåt som försilvrats och gjorts känslig för ljus i ånga med jod. William Henry Fox Talbot var dock den som tog fotografin in i det modernare tidevarvet. Han experimenterade med klorsilverlösning och kom fram till den metod som i grunden används även idag för att kopiera en tagen bild.

Proffs för bilder

När tidningar först började använda bilder mellan texterna krävdes speciella metoder som användes ända fram till våra dagars elektroniska digitalbilder. Metoden kallades kliché och särskilda byråer skapades för att framställa den kliché som kunde användas för tryck. Därmed skapades massor av magasin och bildtidningar som i och med digitaliseringen mer eller mindre dog ut. Men tidigt blev fotokonst ett begrepp, skickliga fotografer kunde göra skön konst av en bild med bara kameran som redskap. Även modellfotografering kunde i viss mån betraktas som konst, åtminstone krävde detta en professionell och erfaren fotograf. Vilket kan krävas även i dag vid högtidliga tillfällen som bröllop, barndop och högtidsdagar som skall förevigas. Tekniken har dock förbättrats och numer kan de flesta ta en godkänd selfie, eller fixa till den i photoshop.

]]>
”Alla är fotografer” – dock inte till yrket! https://www.pyo.se/alla-ar-fotografer-dock-inte-till-yrket/ Fri, 01 Sep 2017 09:30:00 +0000 https://www.pyo.se/?p=31 SVT sände ett program som hette ”Alla är fotografer” vilket såklart låter charmigt och är filosofiskt motiverande men långt ifrån sanning. Faktum är att det är väldigt få av oss som är fotografer då fotograf faktiskt är ett yrke. Många av oss har hur som helst fotografi som en hobby. Idag går  alla runt med mobiltelefoner och använder ofta den som kamera. Den inbyggda mobilkameran är enkel att använda och bildkvaliteten håller stor klass. Det är viktigt att kunna ta en bra bild med mobiltelefonen, för vem vet när det spontana eller överraskande händer? Den ljuvliga solnedgången som plötsligt kom till liv framför dina ögon, eller när din bästa kompis fick för sig att göra något så otroligt att bildbevis behövdes. Det här är oplanerade situationer och därför är mobilkameran så viktig.

Det finns några saker att tänka på då du tar en bild med din mobil. Använder du blixten rätt? Var inte rädd att testa dig fram om bilden du tar blir bättre eller sämre utan blixt. Det är en bra regel att ha i allmänhet vad gäller hobbyfotande: Ta många bilder, även fast det är ett stillastående motiv. Glöm inte bort att det faktiskt är du som håller i kameran, det är helt upp till dig att leka med vinklar och att zooma in och ut. Oftast är det bättre att gå närmare eller gå längre bort ifrån motivet eftersom att kvaliteten blir annorlunda då kameran använder sig av zoom. Våga experimentera!

För det planerade fotograferandet vill man kanske ha en systemkamera, även fast det inte är ett måste. Det finns hundratals olika kameror att välja mellan. Du kan köpa en ”Sony A5000” för ungefär 3500; – och det är en väldigt bra kamera som duger till de flesta hobbyfotografer. Den har WiFi och är fullt utrustad med HD-videoinspelning. Är fallet så att du vill spendera lite mer pengar, säg runt 5000; -, så rekommenderas ”Canon EOS 700D”, som har snabb autofokus och vinklingsbar pekskärm. Vill du ha något ännu lyxigare? Något som ligger i toppen av alla systemkameror?  För ungefär 18 000; – får du Nikons absoluta kraftpaket. Kameran heter ”D750” och är fullpackad med professionell bildteknik. 24,3 megapixlar med 3,2-tums vinklingsbar display och serietagning upp till 6,5 bps.

]]>