”Alla är fotografer” – dock inte till yrket!

SVT sände ett program som hette ”Alla är fotografer” vilket såklart låter charmigt och är filosofiskt motiverande men långt ifrån sanning. Faktum är att det är väldigt få av oss som är fotografer då fotograf faktiskt är ett yrke. Många av oss har hur som helst fotografi som en hobby. Idag går  alla runt med mobiltelefoner och använder ofta den som kamera. Den inbyggda mobilkameran är enkel att använda och bildkvaliteten håller stor klass. Det är viktigt att kunna ta en bra bild med mobiltelefonen, för vem vet när det spontana eller överraskande händer? Den ljuvliga solnedgången som plötsligt kom till liv framför dina ögon, eller när din bästa kompis fick för sig att göra något så otroligt att bildbevis behövdes. Det här är oplanerade situationer och därför är mobilkameran så viktig.

Det finns några saker att tänka på då du tar en bild med din mobil. Använder du blixten rätt? Var inte rädd att testa dig fram om bilden du tar blir bättre eller sämre utan blixt. Det är en bra regel att ha i allmänhet vad gäller hobbyfotande: Ta många bilder, även fast det är ett stillastående motiv. Glöm inte bort att det faktiskt är du som håller i kameran, det är helt upp till dig att leka med vinklar och att zooma in och ut. Oftast är det bättre att gå närmare eller gå längre bort ifrån motivet eftersom att kvaliteten blir annorlunda då kameran använder sig av zoom. Våga experimentera!

För det planerade fotograferandet vill man kanske ha en systemkamera, även fast det inte är ett måste. Det finns hundratals olika kameror att välja mellan. Du kan köpa en ”Sony A5000” för ungefär 3500; – och det är en väldigt bra kamera som duger till de flesta hobbyfotografer. Den har WiFi och är fullt utrustad med HD-videoinspelning. Är fallet så att du vill spendera lite mer pengar, säg runt 5000; -, så rekommenderas ”Canon EOS 700D”, som har snabb autofokus och vinklingsbar pekskärm. Vill du ha något ännu lyxigare? Något som ligger i toppen av alla systemkameror?  För ungefär 18 000; – får du Nikons absoluta kraftpaket. Kameran heter ”D750” och är fullpackad med professionell bildteknik. 24,3 megapixlar med 3,2-tums vinklingsbar display och serietagning upp till 6,5 bps.