Photoshop – magin bakom den perfekta bilden

Har du någonsin stirrat på ett proffs bilder, och tänkt att de är så mycket bättre än dig? En stor del ligger faktiskt i redigeringen, följ med!

Photoshop - magin bakom den perfekta bildenDet finns otroligt många olika sätt att bättra på en nästan perfekt bild i photoshop, och ett inlägg kan knappast täcka alla. Det bästa sättet att lära sig alla genvägar och magiska trick är att prova sig fram de flesta gånger, då det finns ett tiotal olika sätt att göra allt på. Det gäller att hitta vad som passar just dig. Vi valde att fokusera på några av de mest grundläggande funktionerna inom bildredigering den här gången. Kanske kommer ett mer ingående inlägg senare, som har ett annat fokus. Nu kör vi grunderna!

Klonstämpeln

Ett av de mest användbara verktygen när du försöker retuschera en bild på ett så naturligt sätt som möjligt är klonstämpeln. Det här använder du när du vill härma en färg eller en textur någon annanstans på bilden. Du väljer helt enkelt det område du vill kopiera genom att hålla ner [alt] och klicka på ursprunget, och sen fungerar det som en pensel att måla med var som helst. Viktigt att tänka på är att du måste vara i samma lager, så se till att vara noggrann. Du kan nämligen inte bara kasta lagret om det blir fel.

Smart lagningspensel

Den smarta lagningspenseln erbjuder ungefär samma effekt som klonstämpeln, men är betydligt smidigare. Det här är så nära automatisk redigering som du kommer. Du behöver enbart markera ett område, så kommer photoshop att läsa av omgivningarna och själv analysera hur området du valt borde se ut. Det här är väldigt praktiskt om du snabbt vill ta bort till exempel skavanker på en person, eller en oönskad distraktion på en klarblå himmel. Ju simplare omgivningen är desto bättre fungerar verktyget.

Oskarp lagermask

Drömmer du om ett perfekt skärpedjup i dina bilder, men får inte riktigt till det? I så fall är en oskarp mask perfekt för dig. Du väljer helt enkelt bakgrunden eller förgrunden på din bild och skapar en lagermask. Efter det behöver du bara gå in i lager-menyn och skapa en oskarp mask, exempelvis den som kallas ”gaussian blur”. Efter det kan du själv bestämma hur oskarp du vill att området ska vara. Det här går även att göra manuellt med verktyget ”oskärpa”, men detta blir lätt ojämnt om du försöker täcka ett större område.