Skolfotograferna – en mystisk yrkeskategori

Är det verkligen bara jag som har funderat över vad skolfotografer gör resten av året? Vi råkade komma in på ämnet under lunchrasten på jobbet, eftersom det hade erbjudits fotografering i en kollegas skola. Jag försökte skoja till det om att de kanske går i ide eller något, men ingen nappade. Så nu när jag känner mig så där ensam med mina tankar känner jag att jag måste få dela med mig dem här istället.

Om vi tänker oss att skolorna behöver några veckor på sig för att komma igång på hösten, så är vi redan en bit in i September när skolfotografens högsäsong startar. Den pågår sedan på sin höjd under ca fyra-sex veckor, sedan då? Jag har svårt att tänka mig att alla fotografer som flänger land och rike runt är inblandade i framkallning, redigering, utskick etc. Så var tar alla skolfotografer vägen?

I och för sig så finns det ju några få utbildningar som startar runt nyåret, så där kanske behövs någon fotograf, men det måste vara en bråkdel av alla. Sedan har vi när det är avslutningsdags på våren. Då tar man ju  dels foto av studenterna som går ut gymnasiet, och på senare år har traditionen att fotografera även de som går ut nian spridit sig. Till alla betalande föräldrars stora förtret givetvis, men visst måste det vara kul för dem att ha en katalog med alla de som slutade skolan samtidigt.

När jag var liten vet jag att vid något tillfälle blev vi erbjudna att ta foto i en butik av en kringresande fotograf, men när jag tänker på det är det många år sedan jag såg den typen av fotografer ute i butiker.

Alltså har vi huvuddelen av alla skolfotografers sysselsättning kvar. Kan det vara så att de är säsongsarbetare hela året? De kanske åker och plockar disk på en medelhavsö under sommaren, eller så jobbar de i en kiosk på en camping eller på stranden. På vintern är de förmodligen skiduthyrare eller liftvakt  i svenska fjällen eller Alperna.

Eller är det kanske så att huvuddelen av alla skolfotografer är ”riktiga” fotografer egentligen. De kanske plötsligt upphör med sin ordinarie verksamhet som att plåta modeller, produkter eller natur, för att under några hektiska veckor flacka runt på skolor och fotografera allt från snoriga förskolebarn till bångstyriga gymnasieelever? Det låter väl verkligen som en glamorös tillvaro?

Svaret lär jag väl få fortsätta grunna på, eller så får jag helt enkelt ringa något av de företag som fotograferar skolfoto.