Varför jag aldrig satsar på att bli proffs

Jag tycker väldigt mycket om att fotografera, men har tyvärr ingen tro på att det skulle vara möjligt att ha fotograf som yrke. Lite känns det väl som med telegrafyrket, att fotografyrket i framtiden kommer bli något som bara är historiskt, och lite lustigt att tänka på att det gått att jobba med.

Gamla och nya kameror

Jag tycker att alla kameror har en viss charm i sin teknik. De senaste digitala sysemkamerorna är ju fantastiska i hur mycket skärpa man kan få i bilden, och de objektiv som finns är faktiskt sanslöst bra. De fortsätter säkert att utveckla kamerorna, men samtidigt känns det svårt att föreställa sig att det kan bli mycket bättre än det redan är nu. Det är en fröjd att få fotografera med en så bra teknik. Det krävs ju lite av en själv också, men inte är det svårt att få till bra bilder.

Med äldre och analoga kameror är det annorlunda, där bjuder inte själva kameran på så mycket, utan mycket mer hänger på en själv. Jag tar sällan lika bra foton med dem, men det är något som tilltalar mig med att de är lite svårflirtade. Det är också något visst med att man inte får se meddetsamma hur bilden blev, utan måste ta slut på rullen och gå hem till mörkerrummet. När de framträder i de olika baden där finns det en förväntansfull och pirrande känsla som jag aldrig får när jag använder digitalkameror. Visst, man ser inte lika bra på displayen som sen när man sätter sig och går igenom bilderna i datorn. Men att inte ens vara säker på om man fått till en ok bild, det händer ju inte med en digitalkamera.

Förväntan

Jag tror ibland att vi tappat bort värdet av förväntan. Allt går så himla snabbt, vi får upp bilderna samma sekund som vi tar dem, och med nästan allt annat är det också så. Men jag tror att väntan kan vara något bra, som att det höjer stämningen och känslan. Bilderna känns som presenter när man väl får se dem sen. Ja, åtminstone om de blir lyckade.

Båda vi som har bloggen brinner verkligen för fotograferandet, och på ett sätt känns det trist att inte kunna tro på fotograf som ett möjligt yrke. Jag hade ju tyckt att det var så roligt att få ägna mig åt det jag älskar hela dagarna. Fast hela helgerna får väl räcka, och det är inte så illa det heller.